
Waarom vinden we media zo verslavend?
“Ik lijk wel verslaafd aan mijn smartphone, ik wil constant...
Sim-swapping is een vorm van cybercriminaliteit. Een crimineel doet een poging om jouw telefoonnummer te verkrijgen. In deze blog leggen we uit wat sim-swapping is, en vooral wat je ertegen kan doen.
Sim-swapping is een vorm van cybercriminaliteit. Een crimineel doet een poging om jouw telefoonnummer te verkrijgen. In deze blog leggen we uit wat sim-swapping is, en vooral wat je ertegen kan doen.
Iemand probeert jouw nummer te stelen. Dat gaat bijvoorbeeld zo. Een crimineel belt naar jouw mobiele provider en doet of hij jou is. Van tevoren heeft hij al uitgebreid onderzoek gedaan naar jouw gegevens. Hij zegt: mijn telefoon is in de vuurkorf gevallen en nu doet mijn simkaart het niet meer. Mag ik een nieuwe simkaart? De medewerker van de provider stelt een aantal verificatievragen, of jij het echt bent. Ze vraagt naar je geboortedatum. Die heeft de crimineel van Facebook gehaald. Dan vraagt ze je IBAN-nummer, die heeft de crimineel bij een lek van een onlineticketdienst gehaald. Dan je postcode en huisnummer, en ook dat staat vast wel ergens online – dit soort info kan een slimmerik wel achterhalen. Dan zegt hij: ik ben net verhuisd, wil je het pasje opsturen naar mijn nieuwe huisadres? Prima meneer. Ze voert direct je nieuwe adres door. Meestal is dat wel een bestaand adres, maar er woont niemand. Daar krijgt de crimineel jouw nieuwe simkaart met jouw nummer.
Jij weet nog nergens van. Maar de crimineel heeft nu jouw nummer. In de nacht waarschijnlijk, zodat hij vrij zeker weet dat jij niet op je mobiel zit, gaat hij aan de slag. Hij logt in met jouw gebruikersnaam en wachtwoord, dat hij heeft gevonden bij een lek op darkweb. Dat wachtwoord heb jij ooit -jaren geleden- aangemaakt en nooit aangepast. Uiteraard probeert hij direct in te loggen in jouw bank. Hij krijgt een verificatienummer via sms op zijn (jouw) nummer. En dan sluist hij je geld weg.
De volgende morgen kan jij niks meer met je telefoon. Je kan niet meer naar de bank, want je krijgt geen sms-controle meer binnen. Jij belt je mobiele provider: ik kan niks meer met mijn telefoon. De medewerker zegt: je hebt toch een nieuwe simkaart besteld? Helaas. Direct je telefoon blokkeren. Maar het leed is al geleden!
PS Wij eindigen zo’n beetje elke blog met tips over je wachtwoord. De grote vraag: hoeveel lezers hebben naar aanleiding van onze blogs hun wachtwoorden al vervangen ;-)?