
Wat is GTA?
Online spelen Waar de vraag vandaan kwam? Een van onze klanten koopt...
De meeste mensen zitten dagelijks uren naar hun smartphone te staren. En dat is niet raar, want bijna alles wat je nodig hebt of wil weten, is binnen handbereik. Het gevolg hiervan is dat onze schermtijd in rap tempo oploopt. Misschien vraag je je af of zoveel schermtijd gevolgen heeft voor je gezondheid. Of wat het doet met de ontwikkeling van je kind… In deze blog ontdek je alles over schermtijd: wat is schermtijd precies? Wat is mijn schermtijd? En is zoveel schermtijd eigenlijk slecht voor mijn gezondheid?
De meeste mensen zitten dagelijks uren naar hun smartphone te staren. En dat is niet raar, want bijna alles wat je nodig hebt of wil weten, is binnen handbereik. Het gevolg hiervan is dat onze schermtijd in rap tempo oploopt. Misschien vraag je je af of zoveel schermtijd gevolgen heeft voor je gezondheid. Of wat het doet met de ontwikkeling van je kind… In deze blog ontdek je alles over schermtijd: wat is schermtijd precies? Wat is mijn schermtijd? En is zoveel schermtijd eigenlijk slecht voor mijn gezondheid?
In deze blog:
Wanneer ging jij voor het laatst de deur uit zonder mobiele telefoon? Een dagje zonder smartphone is voor veel mensen onmogelijk. We willen altijd bereikbaar zijn. Als we wat willen weten, zoeken we het direct op. Een paar minuten wachten op de trein? Met social media doden we deze tijd snel. Op die manier kijken we in totaal een paar uur per dag op onze telefoon.
Voor smartphoneverslaafden zijn inzichten in schermtijd soms erg confronterend. Ze vermijden apps die schermtijd bijhouden. Vraag je ouders of je kinderen maar naar hun schermtijd. Sommigen willen het echt niet voor je opzoeken.
Met schermtijd krijg je inzichten in het schermgebruik van je telefoon. Oftewel: zoveel uren/minuten kijk je naar je scherm, en dit is wat je allemaal bekeken hebt.
De term bestond al een tijdje, maar toen Apple in 2018 met de nieuwe software-update de functie “Schermtijd” introduceerde, werd deze term echt populair. Inmiddels hebben Androidfabrikanten ook schermtijd in hun software verwerkt. Dit heet vaak anders (want copyrights enzo…). Iets verderop lees je hoe dit heet, en waar je schermtijd op Android kunt vinden.
In de meeste schermtijdapps komen veelal deze functies terug:
Schermtijd is voor Mac en Windows ook in te stellen. In deze blog behandelen we de smartphone, omdat met schermtijd voornamelijk mobiele apparaten wordt bedoeld.
Schermtijd inzien
Het begrip schermtijd is in sommige gevallen verwarrend. Wanneer je inzicht wil in je schermtijd, betekent dat niet direct dat je die schermtijd ook wil beperken. De inzichten alleen zijn vaak al genoeg om een gezonde afweging te maken. Veel van deze inzichten zitten standaard in de software van je telefoon. Iets verderop in dit artikel laat ik je zien hoe je schermtijd kan bekijken op jouw smartphone – Samsung, Huawei, Android en iPhone.
Schermtijd instellen voor je kind
Waar je vaak een aparte app voor moet downloaden, is het instellen van schermtijd voor je kind. En dan met name het maken van afspraken voor schermtijd. Sommige besturingssystemen kunnen dit wel, maar missen een aantal belangrijke functies. En dat levert irritaties bij je kind op. Zo heeft de ouder het toestel van het kind nodig, om de tijden te veranderen met een wachtwoord. Dat is niet ideaal. Ook moeten ouder en kind vaak op hetzelfde platform zitten – dus beiden een Android of beiden iPhones.
Wil je schermtijd instellen voor je kind? Bekijk onze complete gids voor schermtijd instellen.
Misschien vraag je je inmiddels af: wat is mijn schermtijd eigenlijk? Inzicht in schermtijd voor iPhone iOS en Android is eenvoudig. Bij Android verschilt het iets per fabrikant (Samsung, Huawei, Xiaomi). Zorg ervoor dat je toestel de laatste software-updates heeft gehad, en onthoud dat oudere toestellen sommige functies zoals schermtijd, niet meer ondersteunen. Het kan dus zijn dat jouw smartphone geen inzichten in schermgebruik geeft. Hieronder een uitleg hoe je schermtijd bekijkt op de bekendste telefoonmerken.
Om je schermtijd op je iPhone te bekijken, ga je naar Instellingen, en tik je op Schermtijd. Daar vind je een overzicht van je schermuren.
Samsung gebruikt de standaard Android app “Digitaal Welzijn” om je schermtijdinzichten te geven. Deze app vind je eenvoudig: Ga naar Instellingen en klik op Digitaal Welzijn. Daar vind je een overzicht van je gebruikte apps en een verdeling van je totaalaantal minuten. Bij Dashboard kan je jezelf ook apprestricties opleggen. Is de tijd om? Dat blokkeert je telefoon de app.
Om het allemaal makkelijk voor ons te maken (niet dus), gebruikt Huawei ook een andere naam om je schermtijd te zien. Ga naar Instellingen en scrol naar onderen, totdat je Digitale Balans tegenkomt. Als je daarop klikt, zie je wat jouw schermtijd is en hoe deze is verdeeld tussen je gebruikte apps.
N.B. Heeft jouw telefoon Android versie 8.0 of lager? Dan heeft jouw telefoon helaas geen standaard app die inzichten geeft in schermtijd. Lees hier hoe je dat kan zien.
Wereldwijd loopt het gemiddelde smartphonegebruik (en daarmee schermtijd) jaarlijks gestaag op. Voornamelijk jongeren zijn verknocht aan hun toestellen.
Uit studies blijkt dat we steeds vaker naar onze schermpjes staren. Uit een studie uit 2018 bleek dat we gemiddeld 65,8 keer per dag onze telefoon ontgrendelen. Jongeren kijken vaker op hun toestel dan ouderen: jongeren tussen de 18-25 jaar oud gemiddeld het meeste van iedereen: 74,7 keer per dag. Een totaal van gemiddeld 4 uur per dag staren we naar onze schermen, met pieken vroeg in de ochtend en laat op de avond. Daarbovenop zitten we sinds de coronacrisis nog eens 20 minuten langer op social media dan voor corona. Zoek je advies over hoeveel schermtijd je kan geven voor je kind? Lees advies en meer in de blog: Hoeveel schermtijd geef ik mijn kind? Advies en tips.
Daarover zijn de meningen verdeeld. Er zijn geen strakke richtlijnen die vertellen hoe lang je op je telefoon mag zitten. Dat heeft onder andere te maken met wat je op je scherm bekijkt. Voor kinderen onder de 5 jaar adviseren sommige organisaties (bijv. Wereldgezondheidsorganisatie WHO) niet meer dan een uur schermtijd per dag en kinderen onder de 2 jaar geen schermtijd. De WHO hield in een adviesrapport echter geen rekening met de inhoud en context van de schermtijd. Zij gaf aan dat het wel uitmaakt op welk tijdstip van de dag je naar je telefoon kijkt. ’s Avonds kun je beter je schermtijd beperken. Of schermtijd schadelijk is voor je gezondheid, is tot op heden nog geen overtuigend bewijs voor gevonden.
Teveel schermtijd voor kinderen kan volgens pedagogische organisaties nadelig zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Volgens hen moet je letten op de volgende signalen:
Het maken van afspraken over schermtijd is cruciaal. Hiervoor hebben we een blog geschreven waarin je 5 handige, op feiten gebaseerde manieren om schermregels op te stellen, vindt. Lees de 5 dingen die ouders moeten weten over schermtijd.
Tot slot: en jij?
Heb je jouw schermtijd al bekeken? En… geschrokken? Ga je er wat aan doen…? Of: wil je er niet aan geloven en denk je: het valt wel mee? Dan zou ik toch nog zeggen: bekijk voor de gein je eigen schermtijd eens. Je zal moeten toegeven: het is toch meer dan ik dacht.
Bronnen: