
Wat is GTA?
Online spelen Waar de vraag vandaan kwam? Een van onze klanten koopt...
Snapchat is een app waarmee je foto’s kan maken, die je direct kan delen met je Snapchatvrienden. Allereerst download je de gratis app in de App Store of Google Play Store. Als je Snapchat wil gebruiken, moet je een account aanmaken (e-mailadres, geboortedatum en een zelfgekozen wachtwoord). De geboortedatum is meteen een leeftijdscheck; je moet namelijk minimaal 13 jaar zijn, als je Snapchat wil gebruiken.
Snapchat is een app waarmee je foto’s kan maken, die je direct kan delen met je Snapchatvrienden. Allereerst download je de gratis app in de App Store of Google Play Store. Als je Snapchat wil gebruiken, moet je een account aanmaken (e-mailadres, geboortedatum en een zelfgekozen wachtwoord). De geboortedatum is meteen een leeftijdscheck; je moet namelijk minimaal 13 jaar zijn, als je Snapchat wil gebruiken.
In september 2011 werd Snapchat opgericht door een groep studenten van Stanford University (eerst onder de naam Picaboo). Daarna ging het hard: anderhalf jaar later, in februari 2013, werden er per dag al meer dan zestig miljoen foto’s verstuurd met Snapchat. Facebook wilde de app graag overnemen, en Google ook, maar Snapchat bleef zelfstandig. Nu zijn het grote jongens: per dag zijn er 363 miljoen actieve gebruikers, en worden er meer dan twintigduizend foto’s per seconde verstuurd. De groei zit er nog flink in.
Snapchat gaat dus om het delen van foto’s en filmpjes met vrienden. Die vrienden moet je eerst toevoegen. Boven in de homepagina van Snapchat staat een ‘poppetje’, je avatar. Als je hierop klikt, kom je in je eigen profieloverzicht. Daar kan je je instellingen veranderen, maar ook vrienden toevoegen. Je kan ze toevoegen uit de contactenlijst van je telefoon, maar ook door ze op gebruikersnaam te zoeken.
Als je Snapchat opent, kom je op de homepage. Daar opent zich meteen je camera, zodat je direct een foto kan maken en versturen. Foto’s maak je door op het grote rondje onder in je scherm te tikken. Als je een filmpje wil maken, houd je die knop ingedrukt. Een filmpje kan maximaal tien seconden duren.
Voordat je een foto of filmpje maakt, kan je een filter toevoegen. Zo geef je jezelf bijvoorbeeld konijnenoortjes en een snuitje. Deze filters vind je als je naar rechts veegt op het scherm. Als je naar links veegt, kom je kleurenfilters tegen om je foto mooier te maken. Ook kan je de tijd en temperatuur toevoegen aan je foto.
Als de ‘snap’ klaar is, kan je hem versturen. Linksonder in je scherm, kies je eerst een tijd die je foto zichtbaar is. Je kan kiezen tussen 1-10 seconden. Daarna klik je op de grote blauwe button, en daar gaat je foto. Een foto is maximaal 10 seconden zichtbaar voor je vrienden en verdwijnt daarna van je telefoon. Je kan ook een foto zonder tijdslimiet sturen. De foto’s kunnen dus langer dan 10 seconden bekeken worden. Als je de foto per ongeluk wegdrukt zonder hem goed bekeken te hebben, kan je deze nog een keer opnieuw afspelen. De verzender krijgt hier wel een melding van. Het is ook mogelijk dat de ontvanger een screenshot van de foto maakt. Als er een screenshot is gemaakt, krijgt de verzender daar ook een melding van. In het begin van Snapchat gebruikten mensen Snapsave, dit is een aparte app die gebruikers foto’s liet opslaan zonder dat de ander een melding kreeg. Tegenwoordig kan je in de chat van Snapchat ook een snap bewaren. Deze blijft in de chat zichtbaar voor beiden, en de ontvanger mag kiezen of deze in de chat blijft staan, of dat ‘ie toch verwijderd moet worden.
Lees ook: BeReal: De social media van generatie Z
Sommige foto’s zijn zo leuk, dat je ze langer dan 10 seconden zichtbaar wil laten. Dan kan je de foto toevoegen aan ‘mijn verhaal’. Dat kan je delen met je hele vriendenlijst. Bij deze foto kan je het aantal seconden instellen dat hij zichtbaar is, maar de foto blijft wel 24 uur staan. Ook kan je zien wie van je vrienden de foto bekeken heeft. Je kunt een ‘mijn verhaal’ maken door onder in je scherm op het vierkantje met het plusje te klikken, of in de verzendlijst te kiezen om de foto toe te voegen aan ‘mijn verhaal’.
Als je dagelijks met dezelfde personen snaps uitwisselt, krijgt de vriendschap een bepaalde status. Deze status wordt aangegeven met een emoji (gezichtje die een bepaalde emotie toont) achter de naam van de desbetreffende vriend.
Ook kan je zien waar je vrienden zich bevinden in Snapchat. Deze functie heet Snap Maps. Die kun je tevoorschijn halen met een knijpbeweging op het scherm. Hier kan je aangeven met wie je je locatie wilt delen. Met vrienden, bepaalde vrienden of met helemaal niemand. Wil je zelf iets delen op de Snap Map? Maak een snap en deel hem met ‘our story’. Je locatie is alleen zichtbaar als je Snapchat hebt geopend.
Het klinkt vrij onschuldig: foto’s delen met elkaar, die maar maximaal 10 seconden zichtbaar zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo? Er zitten ook een paar nadelen aan verbonden:
De missie van Kliksafe is: iedereen veilig online. Je privacy valt ook onder die veiligheid. Naar mijn mening heb je totaal geen privacy, doordat Snapchat stimuleert om alles wat je doet, online te zetten. Ook zijn foto’s en afbeeldingen nog lastig te filteren. Er wordt voortdurend gewerkt aan verbeteringen op dit gebied. In ons filter kun je ervoor kiezen om Snapchat onder de categorie ‘Social media’ dicht of open te zetten.
Lees ook: Snapchat blokkeren? Zo blokkeer je iemand op Snapchat.
En ouders, een oproep aan jullie om met je kind in gesprek te gaan over het gebruik van Snapchat. Wat vindt je kind er zo leuk aan, en ziet het ook gevaar? Praat erover!