
Wat is GTA?
Online spelen Waar de vraag vandaan kwam? Een van onze klanten koopt...
Al dat thuiswerken en thuisonderwijs vragen om een andere manieren van communiceren met elkaar. Dus gaan we massaal bellen, appen en ook skypen. Maar wat is dat laatstgenoemde eigenlijk? En is het wel veilig om te gebruiken? In deze blog leg ik uit wat Skype is, en lees je tips over veilig chatten en videobellen met Skype.
Al dat thuiswerken en thuisonderwijs vragen om een andere manieren van communiceren met elkaar. Dus gaan we massaal bellen, appen en ook skypen. Maar wat is dat laatstgenoemde eigenlijk? En is het wel veilig om te gebruiken? In deze blog leg ik uit wat Skype is, en lees je tips over veilig chatten en videobellen met Skype.
Skype is een service waarmee je vooral kan chatten en videobellen. Met Skype start je gratis bel- en videobelgesprekken met andere Skypegebruikers. Je kan Skype op de computer gebruiken, of met een app op de smartphone. Er is ook een webversie voor je browser.
Naast bellen en chatten met andere Skypegebruikers, kan je ook bellen naar mobiele- en vaste telefoonnummers. Skype maakt daarvoor gebruik van Voice over Internet Protocol, afgekort VoIP. Die techniek maakt het mogelijk dat je gewone netnummers kunt bellen vanaf je computer. Voor die gesprekken moet je wél betalen. Skype gebruikt daar een prepaid model voor. Maak je veel gebruik van deze functie? Dan moet je regelmatig je tegoed opwaarderen. Je kan ook kiezen voor een abonnementsvorm, waarmee je vaste belminuten krijgt per maand.
Toen Skype in 2003 begon, stond VoIP nog in de kinderschoenen. Het platform is verscheidene keren van eigenaar veranderd. Uiteindelijk heeft Microsoft het platform in 2011 gekocht. Skype was ooit de populairste VoIP-dienst. Door de opkomst van mobiele communicatie heeft Skype echter het stokje moeten overdragen aan andere communicatiediensten, zoals de apps WhatsApp en Viber.
Is Skype dan achterhaald? Integendeel! Skype is nog steeds heel populair. Wereldwijd gebruiken maandelijks 300 miljoen mensen Skype, met dagelijks 4,9 miljoen gebruikers.
Skype was in het begin een aparte app en alleen beschikbaar voor de Mac en de pc. Vandaag de dag heeft Skype apps voor je tablet, laptop en telefoon. Oftewel op elk bekend apparaat is Skype te downloaden. En mocht je geen zin hebben om het appje te downloaden, dan is er zelfs een browserversie beschikbaar. Om gebruik te maken van de dienst, maak je een Microsoft-account aan om in te loggen (of gebruik je bestaande Microsoft-account). Het is handig om je profiel in te vullen, maar bedenk wel goed wat onbekende gebruikers van je mogen weten.
Met de zoekfunctie kan je contacten vinden, of je importeert je eigen contactenlijst in Skype. Om met een contact te chatten of videobellen kies je voor ‘Nieuwe Chat’ of dubbelklik je op die contactpersoon. Ook kan je ervoor kiezen om een telefoonnummer te ‘draaien’.
Skype blijft constant in ontwikkeling. Dat betekent voor de gebruikers veel nieuwe functies om te proberen. Te veel om allemaal op te noemen. Een paar functies die ik handig vind:
Start met één druk op de knop direct een vergadering. Skype maakt een linkje die je kan delen met bijvoorbeeld collega’s, zodat je in no-time klaar bent om te vergaderen.
De naam zegt het al. Vanuit een Skypegesprek deel je gemakkelijk jouw scherm met de ander. Dit is ontzettend handig voor trainingen, vergaderen en ICT- gerelateerde problemen.
Dit is een bijzondere. Je kunt met deze functie in elkaars eigen taal een gesprek voeren. Skype vertaalt live jouw gesprek, zodat de ander je kan verstaan.
Vraag je je af of Skype wel veilig is? Dat is niet vreemd, want als het gaat om de veiligheid heeft Skype nogal een geschiedenis. Van phishing scams tot Microsoftmedewerkers die met je gesprek meeluisteren; het is allemaal in het nieuws geweest. Gelukkig hebben ze geleerd van hun fouten, en nu kunnen we wel zeggen dat Skype redelijk veilig is. Ik zeg redelijk, want er zijn altijd kwaadwillenden die misbruik maken van de dienst. En gebruikers die slordig omgaan met hun gegevens, worden veel sneller doelwit van oplichters of scammers.
Jij hebt de controle over hoeveel persoonlijke informatie je laat zien aan de wereld. Je kan kiezen wie jou als contact mag toevoegen, en of je e-mail en telefoonnummer openbaar is. Let wel op: weten mensen op Skype je naam, dan weten de meesten je te vinden.
Skype gaat volgens de richtlijnen zorgvuldig om met jouw data. Medewerkers houden verdachte accountactiviteit in de gaten. Skype controleert of er daadwerkelijk een persoon achter een account zit, of dat er een computerrobot achter schuilt.
Gesprekken in Skype zijn end-to-end beveiligd. Dat betekent dat onbekende personen niet kunnen meelezen. Let wel op: dit geldt alleen voor een gesprek tussen twee Skype-gebruikers. Ga je naar een netnummer bellen, dan ben je wel kwetsbaarder.
Bron: