
Wat is Signal?
Wat is Signal precies? Signal is een gratis communicatie-app, die je...
Het leven van jongeren speelt zich meer en meer online af. Niet verwonderlijk dus dat het internet invloed heeft op hun seksuele ontwikkeling. Maar naaktfoto’s naar elkaar sturen? En naaktfoto’s van klasgenootjes aan elkaar doorsturen? Dat is toch niet oké? Wat zijn eigenlijk de online risico’s van dit gedrag? En hoe ga je hier als ouders mee om?
Het leven van jongeren speelt zich meer en meer online af. Niet verwonderlijk dus dat het internet invloed heeft op hun seksuele ontwikkeling. Maar naaktfoto’s naar elkaar sturen? En naaktfoto’s van klasgenootjes aan elkaar doorsturen? Dat is toch niet oké? Wat zijn eigenlijk de online risico’s van dit gedrag? En hoe ga je hier als ouders mee om?
In ‘Sexy selfies’ doet auteur Maria Genova een boekje open over het online seksuele gedrag van kinderen en jongeren. Een heel openhartig boek, waar je als ouder of opvoeder van schrikt. Maar tegelijk groeit het besef: dit is de wereld waar onze jongeren in leven. Dit is waar zij mee te maken krijgen. Zijdelings of frontaal. En dan is bewustwording ineens niet meer zo’n gek idee.
De cijfers liegen er niet om. Een kort overzichtje:
Jongeren zijn er open over: het sturen van naaktfoto’s naar elkaar (binnen een relatie) wordt vrij normaal gevonden. Doorsturen is niet normaal, daarover zijn ze het eens. Toch stuurt 75 procent een gekregen naaktfoto wél door. Er zit dus een groot gat tussen de theorie en de praktijk. De gangbare mening? Eigen schuld. Had je maar geen foto moeten maken… Terwijl ze het zelf dus ook doen. De effecten van het doorsturen van een naaktfoto zijn dramatisch. Naast het feit dat je strafbaar bent als je überhaupt zo’n foto op je telefoon hebt staan (want als de afgebeelde persoon jonger dan 18 is, is dit kinderporno), zijn de slachtoffers vaak ten einde raad. Ze worden gepest, ze schamen zich, en ze durven niet naar volwassenen toe te gaan. ‘Het is toch mijn eigen schuld, ik durf nooit aan mijn ouders te vertellen dat ik die foto heb gemaakt. En wat als ik dan die foto aan mijn vader moet laten zien?’
In februari 2017 sprong de 14-jarige Onur van een flat in Enschede, nadat hij een naaktfoto van zichzelf op Instagram tegenkwam.
Naast sexting zijn er ook een heleboel pedofielen die enorm blij worden van het internet. Op Habbo Hotel, op Facebook, via Wordfeud, TikTok of Whatsapp: de mogelijkheden om onder een valse identiteit in gesprek te komen met kinderen en jongeren zijn legio.
Sexting – Het woord ‘sexting’ is een combinatie van de woorden ‘sex’ en ‘texting’. Sexting is het versturen van seksueel getinte foto’s of berichten via Whatsapp, sms, Facebook, Snapchat, Instagram en Twitter.
Sextortion – Als iemand wordt afgeperst met een seksueel getinte foto of video, wordt dat sextortion genoemd. Vaak wordt gevraagd om geld, of om meer foto’s. De foto’s zijn niet altijd vrijwillig gestuurd, ze kunnen ook zijn gestolen via social media of door het overnemen van webcams.
Grooming – Grooming is de term die wordt gebruikt voor digitaal kinderlokken: het op internet benaderen van kinderen voor seksueel contact.
Genova sluit haar boek af met tips voor jongeren en ouders. Een selectie:
Voor ouders:
Helpwanted.nl (Helpwanted.nl is een website over online seksueel misbruik van kinderen en jongeren. Je kan dit hier melden. Je vindt ook informatie over wat het is, hoe je het kan voorkomen en wat je kan doen wanneer het je is overkomen. Ook ouders, docenten en andere opvoeders kunnen hier terecht.)
Meldknop.nl (Meldknop.nl is een initiatief van Veilig Internetten en wordt ondersteund door de politie. Je kunt hier melding doen van grooming, sextortion, lastigvallen, misbruik en pesten.)
n.a.v. Sexy Selfies, door Maria Genova, o.a. te verkrijgen via bol.com.
Meldingen