
Wat is GTA?
Online spelen Waar de vraag vandaan kwam? Een van onze klanten koopt...
Studenten van de CHE hebben in opdracht van Kliksafe onderzoek gedaan naar het gebruik van media-apparaten binnen gezinnen, en welke invloed dit heeft op de kinderen. In deze blog lees je de belangrijkste bevindingen per leeftijdsgroep, en advies voor opvoeders.
Studenten van de CHE hebben in opdracht van Kliksafe onderzoek gedaan naar het gebruik van media-apparaten binnen gezinnen, en welke invloed dit heeft op de kinderen. In deze blog lees je de belangrijkste bevindingen per leeftijdsgroep, en advies voor opvoeders.
Leeftijden:
Bij baby’s en dreumesen is het mediagebruik beperkt. Ze maken in deze periode al wel kennis met media-apparaten: smartphone en tablet. Ze spelen (educatieve) games, luisteren muziek en kijken filmpjes op YouTube.
De betrokkenheid van de ouders is laag, omdat kinderen in deze leeftijdsgroep relatief weinig in aanraking komen met schermen.
Schermtijd is volgens richtlijnen maximaal 30 minuten per dag. In de praktijk blijkt dat dit het dubbele is: 1 uur per dag.
Advies voor ouders:
Kinderen gaan in deze leeftijdsfase voor het eerst naar school. Ze maken verder kennis met tablets en computers op school. Daar gebruiken ze media-apparaten voor educatieve doeleinden, zoals leren schrijven, lezen en rekenen. Kleuters beginnen met het gebruik van educatieve apps en games die gericht zijn op taalvaardigheden.
Op deze leeftijd is de kans groter dat ze inhoud zien die ongeschikt is voor hun leeftijd, zoals geweld of expliciete beelden. Via games en apps kunnen ze onbedoeld communiceren met vreemden en groomers, wat een veiligheidsrisico is.
Advies voor ouders:
De kinderen ontwikkelen verder hun digitale vaardigheden. Op de meeste basisscholen heeft het schermgebruik voor digitale educatie zijn vaste plek gekregen. De meeste kinderen krijgen in deze fase hun eerste smartphone (76%). Door hun persoonlijke ontwikkeling in combinatie met de smartphone beginnen ze nu met “surfen”, gamen en melden ze zich (stiekem) aan voor social media.
Het risico voor deze groep is overmatig schermgebruik: te veel tijd online willen doorbrengen. Het advies of de richtlijnen vanuit verschillende gezondheidsorganisaties is maximaal 1,5 uur. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat dit in de realiteit 3 uur per dag is. De negatieve gevolgen voor gezondheid en sociale interacties kunnen een probleem vormen. Gezien het feit dat 76% een smartphone krijgt, is dit een cruciaal moment in hun relatie met media-apparaten.
Advies voor ouders:
Kinderen in deze leeftijdsgroep gaan meer ontdekken over onderwerpen, waar ze interesse in hebben. Ook zitten ze op sociale media en chatten ze met vriendjes en vriendinnetjes.
Doordat ze op social media en WhatsApp zitten, komen ze ook voor het eerst in aanraking met pesterijen en gaan ze zich bezighouden met wie populair is.
Hier kunnen zelfbeeldproblemen ontstaan, doordat kinderen zich op social media gaan vergelijken met anderen op social media. In deze fase zitten ze net als de vorige leeftijdsfase veel op hun apparaten. Schermtijd loopt volgens de uitkomsten van de enquête op tot 3 uur per dag. Advies is 2 uur.
Advies voor ouders:
Tieners gebruiken online bronnen voor school. Ze sluiten zich aan bij online groepen voor hun hobby, politieke interesses en nemen deel aan fora en online discussies om ideeën uit te werken. Ze zijn onafhankelijker en zelfstandiger geworden online.
Ook in deze fase krijgen tieners te maken met online pesten, houden ze zich bezig met populair zijn en zijn ze gevoelig voor zelfbeeldproblemen door social media. Op deze leeftijd kunnen tieners eenzaamheid ervaren omdat ze er niet bij horen, ook online.
Cyberpesten en online drama nemen toe. Ze komen ook in toenemende mate in aanraking met seksueel getinte inhoud. Schermtijden lopen volgens de enquêteresultaten op naar 5 uur per dag, 2 uur meer dan het advies.
Advies voor ouders:
Jongeren zijn in deze fase bezig met vervolgstudie of werk, en gebruiken daar hun media-apparaten voor. Ze lezen blogs en bekijken webinars die helpen bij carrièreverkenning.
Ze delen online meer persoonlijke informatie, wat risicovol is. Ze houden zich bezig met hun online identiteit en reputatie. Ze zouden zich bewust moeten zijn van de langetermijngevolgen van hun onlinegedrag, en hoe dit hun toekomstige kansen en relaties kan beïnvloeden.
Jongeren worden benaderd door online kinderlokkers (groomers). Hun doel is seksueel contact. Uit de enquête blijkt dat jongeren in deze leeftijdscategorie 5 uur schermtijd per dag hebben.
Advies voor ouders:
Het onderzoek is gepubliceerd in oktober 2023. Voor het onderzoek is gekozen voor de mixed method. Daarbij worden meerdere onderzoekstechnieken ingezet om een betrouwbaar beeld te geven. Een enquête onder ouders en “peers” is uitgezet met een totale N van meer dan 400.