
Wat is GTA?
Online spelen Waar de vraag vandaan kwam? Een van onze klanten koopt...
Drie conclusies uit het rapport ‘Gezondheidsmonitor jeugd 2023’ van de GGD, dat in mei 2024 uitkwam. 188.000 leerlingen van de tweede en vierde klas, op 885 scholen door heel Nederland van het voortgezet onderwijs vulden een vragenlijst in. Over gezondheid, leefstijl en welzijn. Dit onderzoek is elke vier jaar; en wordt vooral gebruikt om beleid te ontwikkelen dat de gezondheid van scholieren verbetert. We lichten de belangrijkste punten uit.
De gezinssituatie waarin jongeren opgroeien, heeft invloed op gezondheid en welzijn. Jongeren die een goede band met hun ouders hebben, hebben over het algemeen minder psychosociale problemen. 76% van de ondervraagde leerlingen woont bij beide ouders. 10% woont in een eenoudergezin en 21% is jonge mantelzorger. Als er in een gezin lichamelijke of psychische ziekte voorkomt, kan dat ook invloed hebben op de gezondheid en het welzijn (vaker psychische problemen, meer genotmiddelen, en meer spijbelen).
Jongeren brengen veel tijd door op school. School is belangrijk voor hun ontwikkeling en vaardigheden, maar ook voor sociale contacten en vrienden. In deze monitor is aandacht voor:
Meer weten over pesten? Op Stoppestennu.nl vind je cijfers en feiten over de toenemende percentages pesterijen.
Uit de resultaten blijkt dat de meerderheid van de jongeren hun eigen gezondheid als (zeer) goed ervaart. Dat is wel gedaald ten opzichte van 2021. Ook voelt zo’n 85% zich meestal gelukkig. Jongens voelen zich gelukkiger dan meisjes, en ook waarderen jongens hun gezondheid hoger dan meiden.
Mediawijsheid: gamen en social media problematisch
Als jongeren hun gebruik van social media niet meer onder controle hebben, ontstaan er soms problemen in het dagelijks functioneren. Veel en lang gamen en niet kunnen stoppen, kan problematisch worden. Dit komt meer onder jongens voor, terwijl meisjes vaker problemen hebben met het gebruik van social media. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen, zoals mentaal welbevinden, eenzaamheid en slaap. Van 2% is tegen de zin een naaktfoto of seksfilmpje verspreid.
Help je puber!
Een puber is erg geholpen bij een opvoeder die een COACH wil zijn. De vijf letters van de COACH wijzen op vijf werkwoorden die helpend zijn in deze levensfase: Connecten, Organiseren, Aanmoedigen, Checken en Harnassen. Wat betekenen ze in de mediaopvoeding? Je leest het in deze blog over het online begeleiden van tieners.
Steeds meer jongeren voelen zich eenzaam. Zelfs al hebben ze een groot sociaal netwerk, dan kunnen zij zich nog eenzaam voelen. 29% voelt zich ‘soms tot altijd’ eenzaam, en 1 op de 10 jongeren voelt zich ‘vaak tot altijd’ eenzaam. Redenen zijn een negatief zelfbeeld, zich onbegrepen voelen, weinig sociale vaardigheden of een moeizame thuissituatie. Ook hier zien we dat meisjes zich eenzamer voelen dan jongens. Jongeren voelen daarnaast steeds meer druk om te presteren.
Uit een onderzoek dat wij deden, blijkt dat social media grote invloed heeft op het zelfbeeld.
Het leven is pittig voor jongeren, kan je voorzichtig concluderen uit bovenstaande. Daarom is het zo belangrijk dat jij er als ouder of opvoeder bent voor je kind. Dat je kind weet dat het altijd bij je terecht kan, ook met wat het online beleeft en meemaakt. Zoek en vind samen met je kind je weg in de mediaopvoeding. Praat met je kind, en begeleid je kind door het regels mee te geven. In deze blog lees je alles over ouderlijk toezicht en hoe je dat handig gebruikt.