
Dit is… Hanne
Leeftijd: 17 jaar Functie: flexer klantcontactcentrum Opleiding: 6...
Dat lijkt voor de hand liggend: filteren natuurlijk. Maar hoe gaat dat filteren precies in zijn werk? En welke taken heeft het filterteam? Ik vraag het zelf aan een van onze filteraars.
Dat lijkt voor de hand liggend: filteren natuurlijk. Maar hoe gaat dat filteren precies in zijn werk? En welke taken heeft het filterteam? Ik vraag het zelf aan een van onze filteraars.
Hoi! Het filter bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte is het basisfilter; In het basisfilter zitten websites zoals valse webshops, porno, geweld en phishing. Dat wordt standaard gefilterd en krijg je dus niet te zien. Het tweede gedeelte is jouw persoonlijke filter, dat kan je zelf instellen. Er is een enorme lijst aan categorieën die je kan instellen, zoals amusement, social media, gaming etc. Als je amusement dicht zet, houdt het filter alles tegen wat met amusement te maken heeft. We filteren op inhoud -dus op tekst of plaatjes-, en op de naam van de website. Dit kan je als klant zelf aangeven in MijnKliksafe.
Wij krijgen meldingen van klanten, dat ze een foute website tegenkomen. Het kan zijn dat het https-filter niet aanstaat, waardoor de site niet gefilterd wordt. Meestal melden klanten die foute websites via onze site. Die meldingen bekijken we en behandelen we. Vaak kunnen mensen dit zelf oplossen door de desbetreffende categorie dicht te zetten, maar soms vergeten mensen dat. Goed kijken dus 😁. Maar soms is het ook onterecht dat er iets geblokkeerd wordt, dan zetten we het snel weer open.
Over het algemeen willen mensen websites open hebben. Soms zijn het websites uit het basisfilter, waar wij niks mee doen – omdat ze standaard dicht staan. Maar de meeste vragen gaan over de categorieën die klanten zelf open of dicht kunnen zetten in MijnKliksafe. We merken dat jongeren bijna alle categorieën open willen, terwijl oudere klanten juist liever meer dicht willen hebben. We zien ook dat jongeren nog het oude idee hebben van Kliksafe: je kan niks met Kliksafe. Maar dat is niet waar, ouders beheren het filter en zetten categorieën aan of uit. Tegen die jongeren zou ik zeggen: praat eens met je ouders! Wij kunnen daar eigenlijk niet zoveel mee (sorry).
We zien dat meldingen over audio, radio, televisie en amusement vaak terugkomen, met het verzoek om ze open te zetten. Dat zijn websites zoals NPOstart of RTLXL. Ook krijgen we weleens blokkademeldingen, die op te lossen zijn door een hele categorie open te zetten in MijnKliksafe. Dit zien we bijvoorbeeld vaak bij games. En zoals al eerder gezegd: mensen kunnen bijna alles zelf instellen in MijnKliksafe.
Uitleg geven aan klanten en het op maat maken van veilig internet, dat vind ik hartstikke leuk om te doen. We kunnen mensen echt helpen om zo veilig mogelijk op internet bezig te zijn door ze advies te geven – dat doe ik graag. Daarnaast werk ik bij de afdeling support als servicemedewerker, dus ik ben de hele dag volop bezig met het helpen van mensen.
Ongeveer 10 denk ik. En dat zijn de meldingen waarin mensen vragen of er iets open- of dichtgezet kan worden. Soms zijn dat ook hele persoonlijke vragen. Dan is het heel fijn dat we mensen gericht kunnen helpen.
Belangrijk is dat mensen weten dat ze ons altijd mogen benaderen en vragen mogen stellen. Wij zijn er immers om jouw internet zo veilig mogelijk te maken!
Dus: heb je vragen of een opmerking over het filter? Bel dan gerust naar 0341 274 999 en kies voor optie 2, dan krijg je iemand van ons filterteam aan de lijn.