
Over schermen bij ons in de pastorie
Het went Nu ik vier tieners in huis heb, zijn we veel meer gewend aan...
Minecraft is een spel dat erg populair is onder kinderen en jongeren. Op het AD lezen we dat Minecraft al 300 miljoen keer is verkocht. Dat maakt het één van de meest populaire games ter wereld. Maar wat is het spel precies? Hoe werkt het? En is het geschikt voor kinderen? Ik vroeg het Imme (14).
Minecraft is een spel dat erg populair is onder kinderen en jongeren. Op Het AD lezen we dat Minecraft al 300 miljoen keer is verkocht. Dat maakt het één van de meest populaire games ter wereld. Ouders van Nu prijst het spel: het prikkelt je creativiteit en verbetert je schoolprestaties. Tijd om een echte speler te interviewen. Ik vroeg Imme, 14 jaar oud, van alles over Minecraft. Wat is het spel precies, hoe werkt Minecraft en of het geschikt is voor kinderen.
In Minecraft bestaat alles uit blokken. Met die blokken bouw je allerlei dingen: huizen, kastelen, achtbanen of boten: de grens is je eigen fantasie. Je komt terecht in een wereld waar je van alles kunt ontdekken (natuur, dorpjes, dieren etc.) en ook van alles kunt bouwen.
Minecraft is gelanceerd in mei 2009. Het spel is dus inmiddels meer dan 15 jaar oud. In 2019 vierde Minecraft haar tiende verjaardag.
Minecraft kent twee spelmodi: survival en creative. In de survivalmodus moet je zien te overleven, waarbij je vatbaar bent voor de invloeden van de speelwereld. Creative is de vrije modus, waarin je alle middelen tot je beschikking hebt. Je kan bijna onbeperkt bouwen in de creatieve speelwereld. Hieronder een uitleg van elke modus.
Als je het spel in de survivalmodus speelt, moet je overleven. Je gebruikt bijvoorbeeld hout van bomen om planken en stokken te maken. Daarvan kan je een houten zwaard en een houten maken. Vervolgens kan je met houweel en zwaard steen hakken: nu kan je een stenen zwaard en een stenen houweel maken. Zo moet je zelf steeds grondstoffen verzamelen om verder te komen in het spel.
Je kan ook eten gaan verzamelen (daar slacht je dieren voor) en dorpjes gaan zoeken. In de dorpjes kan je kisten vinden waar handige spullen in zitten om langer in leven te blijven (eten, gereedschap, wapens, dat soort dingen). Met de dorpelingen (spelfiguren, in de gewone modus geen echte andere spelers) kan je dingen ruilen: je ruilt bijvoorbeeld gras voor een smaragd. Die smaragden zijn handig: later in het spel kan je ze ruilen tegen spullen waarmee je nog makkelijker kunt overleven.
Je hebt ook nog de spelmodus Creative, waarin je alle blokken onbeperkt kunt gebruiken. Die modus is handig als de speler graag grote bouwwerken wil maken, dingen wil ontwerpen of gewoon huizen wil bouwen. Vroeger speelde ik vaker in Creative, maar tegenwoordig speel ik liever Survival.
Het is niet eng om te zien. De beelden zijn altijd in blokjes, dus dat is niet zo spannend.
Nee, het enige wat je ziet als je een dier doodt, is dat hij even rood wordt, en dan valt ie neer en heb je het vlees. Ook kom je vijanden tegen, maar die kun je makkelijk en zonder heftige beelden bestrijden. Je geeft ze tikken met je stok, en dan worden ze even rood en verdwijnen. Alles in de Minecraft-vierkantjes, zonder bloed ofzo.
Het is niet eng om te zien. De beelden zijn altijd in blokjes, dus dat is niet zo spannend.
Het wordt in het spel soms ook nacht, en dat is wel een beetje eng: dan lopen er monsters rond (spinnen, skeletten en creepers – dat zijn een soort bommen). De nacht spoel ik meestal door, door te gaan slapen in het spel, dan gaat hij snel voorbij.
In Minecraft kan je contact hebben met andere spelers. Je kan een server kopen (dat kost een vast bedrag per maand). Daarop kan je dan een wereld maken waarin je samen met je vrienden speelt. Op zo’n server zit ook een chatfunctie. Ik heb dat zelf nog nooit gedaan. Je kan Minecraft ook openzetten voor LAN: als je dan op hetzelfde wifi-netwerk zit als een andere Minecraft-speler, kan je in elkaars wereld op bezoek komen. Dat doe je alleen als je die andere speler vertrouwt. Verder heb je geen contact met andere spelers.
Je hebt ook nog Skywars: dan kom je op een eiland en strijd je, met de spullen die je op het eiland hebt gevonden, tegen andere spelers. Maar dat heb ik ook nog nooit gedaan.
Minecraft spelers komen samen op een server.
Je kan Minecraft niet gratis spelen. Je moet het spel kopen voor op je laptop of pc, playstation, X-box of smartphone. In het spel kan je ook aankopen doen: je kan pakketten kopen, bijvoorbeeld een Chinese wereld. Maar zonder die aankopen is het spel ook heel goed te spelen.
Er is een tutorial (een uitlegvideo waar je ook dingen kan proberen), die zit in het spel zelf. Hier kom je antwoorden tegen op vragen als: wat eten de koeien in Minecraft, hoe bouw je een huis in Minecraft en hoe werkt survivalmodus. Verder leer je het beste door gewoon te beginnen. Ik heb ook wel eens video’s op YouTube gekeken om nieuwe dingen te leren. Het is niet moeilijk om te leren, het zijn vooral de basisdingen die je moet weten: waar vind je wat, en hoe werkt de besturing.
Minecraft zelf geeft aan dat het een 9+ spel is, dat heeft denk ik vooral te maken met de complexiteit en het feit dat je niet wil dat jonge kinderen de hele tijd aan het gamen zijn.
Dat is wel een dingetje met Minecraft: het is echt een heel tof spel, dus je bent er zo een paar uur mee bezig. Het is het fijnst als je met je ouders vaste tijden afspreekt. Dan weet je zelf hoelang je kan spelen en blijf je niet de hele dag achter je laptop, PlayStation of smartphone zitten. Minecraft is al best een tijd populair, dat komt onder andere omdat bekende YouTubers als Enzo Knol en PewDiePie er veel aandacht aan besteden.
Ja, als zij dat leuk vinden, zou dat echt supergrappig zijn om te doen. Je kan samen bouwen aan nieuwe huizen, dorpen, dieren temmen en de wereld verkennen.