MijnKliksafe Webmail Bestel direct

Wat is Signal?

Signal is een app, waarmee je berichten en foto’s kan versturen. Je hoort het steeds vaker als alternatief voor WhatsApp. In deze blog lees je wat Signal is en wat je ermee kan. Ook geven we advies over de veiligheid van de app. En wie weet, vind je het tijd om –na het lezen van deze blog- om over te stappen naar Signal.

wat is signal

Wat is Signal precies?

Signal is een gratis communicatie-app, die je gebruikt om berichten, foto’s en bestanden naar elkaar te versturen. Ook kun je (video)bellen met je contacten. Signal lijkt veel op WhatsApp, maar is een veel veiliger alternatief. Veiliger in de zin van privacyvriendelijker. Onder ‘Is Signal veilig?’ lees je daar meer over. Misschien heb je al iets gehoord of gelezen over Signal, want zodra WhatsApp in het nieuws komt, wordt Signal ook genoemd. Signal zelf is de afgelopen tijd ook in het nieuws geweest, met een akkefietje in de VS.

De makers van Signal

Signal zegt een wereldwijde onafhankelijke organisatie te zijn, zonder winstoogmerk. Een van de oprichters is Brian Acton. Hij verliet WhatsApp, waar hij eerder werkte – omdat hij zich niet kon vinden in de manier waarop zij met gebruikersgegevens omging. Acton maakte zich sterk voor een kanaal dat gegevens niet met andere partijen deelt. Signal leeft van beurzen, subsidies en donaties, waarmee ze de app verbeteren en verder ontwikkelen. Ook zegt Signal dat ze geen banden heeft met grote technologiebedrijven, en dat ze daar nooit door worden overgenomen. Fijne gedachte, vinden wij. En waarom we Signal wel geloven, en WatsApp niet…? Misschien omdat WhatsApp net als Facebook, Instagram en X van Meta is – en Meta met regelmaat niet al te positief in het nieuws is. En omdat Signal met open source werkt, en je daarbij kunt meekijken.

Is Signal veilig?

Signal is een veilig alternatief voor WhatsApp. Veilig, omdat je privacy en gegevens beschermd zijn. Signal gebruikt de nieuwste end-to-end encryptie (versleuteling) van je berichten. Daarmee zijn je berichten veilig. Signal kan jouw berichten niet inzien. Dat geldt ook voor oproepen. Niemand kijkt of luistert mee. En, het belangrijkste: je data wordt niet opgeslagen of gebruikt. Signal weet alleen van jou: je telefoonnummer, en de tijd dat je Signal gebruikt.

is signal veilig

Het grote verschil tussen Signal en WhatsApp

Dat brengt ons bij hét verschil met WhatsApp. WhatsApp kan je berichten ook niet inzien, die gebruikt dezelfde versleuteling. Maar WhatsApp verzamelt daarnaast wel heel veel info van je, dat heet metadata: wat jij allemaal met WhatsApp doet. Dus met wie je appt, hoe vaak en hoe lang je actief bent. In welke appgroepen je allemaal zit. Met die gegevens maakt WhatsApp een profiel van je, wat voor persoon ben je precies? En die data gebruiken ze om reclames aan te koppelen, vooral op Facebook, maar ook op het hele internet. Je weet dus totaal niet waar die gegevens van je allemaal belanden. En wie er betaalt om jou reclame voor te schotelen.

Signal weet die gegevens niet van je, en dus belanden ze ook niet op plekken waar het niet hoort. Doordat Signal geen winstoogmerk heeft, hoeven ze niet aan jouw gegevens te verdienen.

Waarom stappen mensen over naar Signal?

Omdat steeds meer mensen zich bewust worden van het belang van privacy, stappen veel mensen over naar Signal. In 2021 veranderde WhatsApp de voorwaarden, wat Signal heel wat nieuwe gebruikers opleverde. Toch is het de vraag of Signal werkelijk een serieuze bedreiging is voor WhatsApp. WhatsApp heeft nog steeds meer dan 2 miljard gebruikers over de hele wereld. Signal wordt ook wereldwijd gebruikt. Signal zelf geeft geen cijfers en gegevens, maar geschat wordt (door Frankwatching) dat er in 2024 wereldwijd 70 miljoen gebruikers per maand waren. Onderzoek van Newcom zegt dat Signal begin 2025 in Nederland 900.000 gebruikers had.

Wat zijn de voordelen van Signal?

  • Je kan Signal veilig gebruiken. Willen je kinderen een app om vooral te chatten? Laat ze dan Signal gebruiken en geen WhatsApp. Brengt ons wel gelijk bij een nadeel: WhatsApp wordt nog vele malen meer gebruikt. Dus wil jij met iemand chatten via Signal, nodig hem dan uit om óók Signal te gebruiken.
  • Je kan Signal niet alleen op je telefoon, maar ook op je computer gebruiken.
  • Signal werkt met open source. Dat betekent dat iedereen die er een beetje verstand van heeft, kan meekijken met hoe de software werkt. Daardoor worden fouten ook snel ontdekt, en verholpen. En je kan daardoor als deskundige ook zien of Signal echt doet wat het belooft: veiligheid en privacy.

Wat zijn nadelen van Signal?

  • Er zijn nog steeds veel meer mensen die WhatsApp gebruiken dan Signal, dus je kan waarschijnlijk (nog) niet iedereen vinden. Attendeer je contacten daarom op de app.
  • Berichten op Signal worden niet bewaard. Alleen lokaal, op je eigen apparaat. Dat maakt het platform wel heel veilig, maar als jouw telefoon crasht, is je hele app-geschiedenis dus ook weg (kun je natuurlijk ook als een voordeel zien 😊). Of je moet zelf back-ups hebben gemaakt.
  • Misschien voor echte liefhebbers een nadeel: Signal komt minder vaak met nieuwe features, omdat ze daar geen tijd en geld aan spenderen.

Signal in het nieuws in de VS

Misschien denk je: maar Signal is recent helemaal niet zo positief in het nieuws geweest. Dat klopt, in de VS heeft defensieminister Hegseth aanvalsplannen gedeeld met familieleden en een journalist via Signal. Dat is echter een fout van hemzelf, hij heeft gegevens gelekt. Signal is niet gehackt, of heeft geen gegevens gelekt. In dit geval had hij zélf uiterst voorzichtig met zulke gevoelige informatie moeten omgaan.

Kliksafe en Signal: wij zijn fan!

Over de auteur

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

ideal wero

iDEAL wordt straks Wero – alles wat je moet weten

iDEAL, wie kent het niet? Dit betaalmiddel gebruik je waarschijnlijk...