
Wat is GTA?
Online spelen Waar de vraag vandaan kwam? Een van onze klanten koopt...
“Ik weet nog zo goed dat ik onze oudste een telefoon gaf voor haar twaalfde verjaardag. Daarvoor waren we best beschermend als het ging om schermtijd en ik had het gevoel nu de wereld aan mijn kind te geven. Ik was er letterlijk misselijk van!” Aan het woord is Marjolein van der Toorn (40), moeder van zes kinderen en predikantsvrouw. Marjolein schrijft op Instagram onder de naam ‘Pastorieleven’.
Nu ik vier tieners in huis heb, zijn we veel meer gewend aan de digitale wereld en merk ik ook wat een belangrijke plek het inneemt in het sociale leven van de kinderen. Niet elk kind kon even goed omgaan met de telefoon. We hebben regelmatig gesprekken gehad over wat ze online tegen kunnen komen en waarom ze zo gefocust zijn op hun telefoon en niet op de wereld om hen heen.
Ik was er letterlijk misselijk van! – Marjolein
We hebben als ouders een aantal belangrijke afspraken gemaakt met onze kinderen. Want in een tijd waarin social media een groot onderdeel van ons dagelijks leven uitmaakt, staan wij als christelijke ouders voor de uitdaging om onze kinderen verantwoord met deze digitale wereld om te laten gaan. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat onze kinderen de positieve kanten van social media benutten, zonder zichzelf te verliezen in de valkuilen van de onlinewereld? We willen onze kinderen leren dat ze hun identiteit in Christus moeten vinden, niet in likes, volgers of de goedkeuring van anderen. Maar in plaats van social media volledig af te wijzen, moeten we ze juist leren hoe ze op een goede manier om kunnen gaan met hun telefoon.
Het internet is een open deur naar een wereld vol informatie, maar niet alles wat daarbinnen te vinden is, is gezond of goed voor je kind. Te veel schermtijd kan leiden tot verslaving, slechte slaappatronen en sociale isolatie (het boek ‘Generatie angststoornis’ is een aanrader over dit onderwerp). We zijn verantwoordelijk voor onze kinderen en we moeten ze leren om hun tijd zorgvuldig te beheren, zodat ze ook ruimte hebben voor familie en vrienden, gebed, tijd in de natuur, boeken, sport, vakantiebaantjes en muziek. Juist deze alternatieven zorgen ervoor dat ze minder vaak op hun telefoon zitten, en daarom moedigen we dat ook aan.
De kinderen zijn het zeker niet altijd met deze afspraken eens en vragen regelmatig om meer schermtijd. Soms geven we dat ook, maar we merken wel dat ze begrijpen waarom we ze begrenzen. We benoemen het ook vaak op zondag als ze fijn spelletjes met elkaar doen of lekker zitten te lezen, hoe goed het is om even zonder scherm te zijn en echt tijd en aandacht voor elkaar te hebben. Onze oudste dochter is bijna achttien en daar geven we geen schermtijd meer aan. Ze moet nu zelf haar weg gaan zoeken en wij moeten het loslaten. Al zouden we soms echt nog wel willen ingrijpen, als we zien hoe verslavend die telefoon is.
Het is ook niet altijd eenvoudig om goed te leren omgaan met social media en je telefoon, zeker als er ook zoveel op geregeld moet worden. Maar zelf het goede voorbeeld geven als ouders en samen in gesprek en in gebed gaan over dit onderwerp, is onmisbaar!
PS Heb jij de blog van Gerrianne over Opvoeden tussen schermen al gelezen? Of over de schermarme opvoeding van de familie Van Roekel?
Geef een reactie