MijnKliksafe Webmail Bestel direct

Hoe kan ik mijn wifi beter en sneller maken?

We hebben er allemaal weleens last van: zit je achter je laptop en ben je nét niet binnen het bereik van het draadloos netwerk. Hoe je dat merkt? Nou, je hebt wel een wifi-verbinding, maar die is niet optimaal. Of je hebt wel verbinding, maar je hebt het gevoel van… hm, dit schiet niet op, ik ga eerst maar een bak koffie halen. ‘Hoe kan dat?’ wordt er geregeld gevraagd, en: ‘Kan ik daar wat aan doen?’

Slecht wifi-bereik: geen bereik of net wel

We hebben er allemaal weleens last van: zit je achter je laptop en ben je nét niet binnen het bereik van het draadloos netwerk. Hoe je dat merkt? Nou, je hebt wel een wifi-verbinding, maar die is niet optimaal. Of je hebt wel verbinding, maar je hebt het gevoel van… hm, dit schiet niet op, ik ga eerst maar een bak koffie halen. ‘Hoe kan dat?’ wordt er geregeld gevraagd, en: ‘Kan ik daar wat aan doen?’
Een draadloos netwerk maakt gebruik van frequenties. Een frequentie is een radiogolf en daardoor gevoelig voor storing door andere signalen en/of objecten. Zo’n storing noemen we interferentie.

Wat kan je doen om je signaal te verbeteren (en een optimale wifi-verbinding te krijgen)?

Je apparatuur:

  • Zo ver mogelijk van storingsbronnen vandaan houden;
  • Op een centrale plaats zetten: dus je pc/laptop niet op de grond, in een hoekje, of in een afgesloten kast zetten, maar zorg dat er voldoende ‘ruimte’ om het apparaat zit;
  • Niet bij metalen oppervlakten of andere draadloze apparatuur plaatsen;
  • Plaats je apparatuur zo dicht mogelijk bij het modem (advies is niet meer dan 10 meter of één verdieping vanaf het modem).

Ook zijn er nog de draadloze netwerken bij jou in de buurt die voor storingen kunnen zorgen. Als die netwerken hun wifi-signalen op dezelfde kanalen uitzenden, loopt het kanaal vol. Het advies is dan om de draadloze kanalen te wijzigen.

Twee oplossingen voor een beter wifi-bereik

1. Wifi-repeater

Een modem heeft geen onbeperkt bereik, maar je kan het bereik wel versterken. Het wifi-netwerk wordt opgepakt op een plek waar het bereik heeft, en de repeater verspreidt het signaal weer verder. Belangrijke vraag is waar je het signaal sterker wil hebben. Stel dat je op zolder beter bereik wil. Dan lijkt het logisch dat je de repeater gewoon op zolder hangt. Toch is dit niet de plek om de repeater op te hangen. Ik ga nu uitleggen waarom niet. Probeer eerst te kijken wáár je op dit moment een signaal hebt en waar je het signaal versterkt wil hebben.

Je weet dat je op zolder een sterker signaal wil hebben. Dan moet je eerst uitzoeken waar het signaal precies zwakker wordt. Dit kan je makkelijk met je smartphone doen. Stel deze in op je wifi-verbinding, loop richting zolder en kijk op welk punt het signaal begint af te nemen. Tip: dit kan je ook heel handig met deze app doen. Dit is het punt waarbij de signalen elkaar straks moeten gaan overlappen. De beste plek om de repeater te plaatsen, is op de plek waar je nog net volledig bereik hebt. Installeer daar de repeater. En zie daar! Een betere verbinding.

Lees ook: Wifi-repeater aansluiten: zo bepaal je de beste plek

2. Powerline adapter

Andere mogelijkheid die je hebt als je draadloze signaal niet voldoet aan je wensen, is een set powerline-adapters aanschaffen. Hiermee voeg je de stroomleidingen in je huis toe aan het thuisnetwerk. De eerste adapter sluit je bekabeld aan op het modem. Daarmee zet je internet als het ware op je stroomleidingen. Om dit er weer af te kunnen halen, heb je nog een tweede adapter nodig. Je moet dus echt een set hebben om aan de slag te kunnen.

Een voordeel van powerline-adapters is dat je niet direct gebonden bent aan een draadloze verbinding, iets wat bij repeaters wel het geval is. Daarnaast hoef je geen kabels te trekken, want stroomleidingen liggen toch al door heel je huis. De installatie van deze producten stelt ook weinig voor. Als je beide adapters hebt aangesloten en in het stopcontact hebt gestoken, kan je weer verder met waar je mee bezig was.

Je bent bij powerline-adapters wel afhankelijk van de kwaliteit van de infrastructuur in je huis. Praktijktests van powerline-adapters bevestigen dat het gros van storingen veroorzaakt wordt door gebrekkige infrastructuur. Dat wil zeggen dat het elektriciteitsnetwerk de meeste invloed heeft op de prestatie van de adapters. Ook het sturen van data van de ene groep naar de andere zal voor ‘ruis’ zorgen en dus ook voor mindere prestaties. In onze webshop kan je de wifi-repeater en powerline-adapter kopen.

Meer tips over wifi? Naar het wifi overzicht.

 

arnold

Over de auteur

Arnold is trotse vader van vier kinderen. Hij houdt van fotograferen en werkt bij Kliksafe op twee afdelingen (niet tegelijk 😉): het klantcontactcentrum en de afdeling techniek. En dat klopt precies met wat hij het liefste doet: mensen helpen met ict-problemen. Bedenkt graag nieuwe manieren om onze klanten zo goed mogelijk te informeren en te helpen.

Gerelateerde artikelen

Hoe stel ik routines van Qustodio in op de apparaten van mijn kind?

Je gebruikt Qustodio en wil routines instellen op de apparaten van je...